miniatuur bed

Maak een Miniatuur Bed
door Debra Dinges

Benodigde Materialen:
  • 4 - 4.75" (12,065 cm.) stukken trapleuning
  • Klein verstekbakje en zaag
  • Potlood
  • Naald (kleine boortjes) boor
  • Liniaal
  • Snijmat met maten (niet noodzakelijk maar erg handig om recht te lijmen)
  • Pak trapstijlen (of gebruik houten Chinese eetstokjes!)
  • Allerlei kleine houten rest-stukjes
  • 1-2 pakjes 1" (1 op 12) schaal trapleuning
  • Meerdere tandenstokers (de hoekige worden aanbevolen)


 
Dit is waarschijnlijk niet het mooiste bed van de wereld maar als je iets anders wilt dan de standaard bedden die je in de winkel kunt kopen, kunnen de volgende instructies jou misschien op weg helpen!

 
miniatuur bed materialen 1. Je hebt nodig een boor voor kleine boortjes, verstekbakje en zaag, een liniaal, tandenstokers (aanbevolen worden de hoekige), een snijmat met maten (niet noodzakelijk maar erg handig om recht te lijmen), allerlei kleine rest-stukjes hout, een pak trapstijlen (of gebruik houten Chinese eetstokjes!) en 1-2 pakjes 1" schaal (1 op 12) trapleuning.
Voor deze beschrijving gebruik ik kaal hout. Als je beits en/of polyurethaan wilt gebruiken voor het bed, beits het hout eerst. Dit om problemen te voorkomen met onooglijke plekken waar de beits niet door de lijmplekken komt. Vergroot Foto van benodigde materialen.
 
hout zagen voor miniatuur bed 2. Zaag 4 stukken van 4.75" (12,065 cm.) van de trapleuning. Een mini verstekbak en zaag zijn ook erg handig. Vergroot Foto van het hout zagen.
 
De gaatjes boren voor het bed 3. Gebruik een potlood en markeer elke 1/4" (0,635 cm.) op alle stukken van 4.75". Met de naaldboor boor je voorzichtig een ondiep gaatje aan de ONDERKANT van de trapleuning. Je wilt niet dat het gaatje dwars door het hout heen gaat maar je wilt genoeg diepte om er een tandenstoker in te kunnen doen en vast te lijmen. (Als je de tandenstokers anders wilt positioneren, wees er dan zeker van dat je aan beide uiteinden minstens 1/4" over hebt.)
Vergroot Foto van het boren van de gaatjes.
 
miniatuur bed lijmen en mat 4. Voor de volgende stap kun je elke lijm gebruiken die je wilt maar wees er zeker van dat het geen in water-oplosbare lijm is. Spuit een beetje houtlijm ergens op en gebruik een tandenstoker om de lijm aan te brengen. (Ik gebruik een hobbylijm met een kleine applicator die ik erg prettig vind om mee te beginnen - gewoon een persoonlijke voorkeur.) Ik gebruik een Fiskar zelf-helende snijmat, om de tandenstokers accuraat te kunnen positioneren, omdat het een rooster heeft om te meten.
Vergroot Foto van lijmen en snijmat.

 
miniatuur bed lijmen tandenstokers 5. Lijm ieder eind van de tandenstokers in de door jou geboorde gaatjes. Dit gedeelte kan erg frustrerend zijn omdat je moet werken voordat de lijm opdroogt. Je zal er ook achter komen dat de tandenstokers kleine variaties hebben in afmeting en lengte en dat de gaatjes op verschillende dieptes zijn geboord. Vergroot Foto van het lijmen van de tandenstokers.
 
lijmen en geboorde gaten voor het bed 6. Wanhoop niet! Het helpt om ongeveer 4 a 5 tandenstokers in het midden te plaatsen en te lijmen en dit een paar uur te laten drogen voordat je verder gaat. Wanneer het droog is, kan je de tandenstokers er onder een hoek inschuiven en makkelijker plaatsen. Behandel de "geboorde gaten" als een gids, niet als absolute waarden, en als je ze niet allemaal in de gaatjes krijgt, zal de lijm en de 'goot' van de leuning het op zijn plaats houden. Wees er zeker van dat je iedere tandenstoker zo precies mogelijk plaatst.
Vergroot Foto van lijmen en geboorde gaten
 
twee roosters voor miniatuur bed 7. Wanneer je klaar bent, hebt je twee 'roosters'. (Met de mogelijkheid om er andere dingen van te maken! - o.a. baby box, veranda leuning, enz.) Merk op dat die van mij dezelfde afmetingen hebben. Ik bouw een iets ander bed dan die op de originele foto, met een toegevoegd decoratief element bovenop het hoofdeind. Waarschijnlijk wil je de tandenstokers voor het voeteneind tot de helft korter zagen/snijden.
Vergroot Foto van de twee roosters.
 
materialen miniatuur bedpoten 8. Voor het hoofdeind heb je vier gedraaide trapspijlen nodig. (Denk eraan, je kunt dit desgewenst vervangen voor houten eetstokjes.) Ik gebruik Houseworks #7009. Vergroot Foto van materiaal bedpoten.
 
Boor gaten voor bedpoten 9. Boor gaten in de bovenkant van elke spijl, ongeveer 1/4" (0.635 cm.) diep. Steek eerst, zonder lijm, een stuk van een tandenstoker in het gat van een spijl, controleer of de spijlen recht op elkaar passen.
Vergroot Foto van gaten boren voor bedpoten.
 
Lijm de poten voor het bed 10. Wanneer alles lijkt te passen, doe een beetje houtlijm in de gaten, stop het stukje tandenstoker erin en plaats de tweede spijl erop. Laat dit een paar uur drogen. (De gele vlek in de foto is lijm.) Voor de poten van het voeteneind volg je dezelfde instructies maar zaag/snij de toppen van de spijlen af (of je laat ze erop als je alle vier de poten even lang wilt).
Vergroot Foto van hoe de poten te lijmen.
 
De bedpoten tegen het hoofd- en voeteneind Lijmen 11. Doe schuurpapier om een potlood en gebruik dit om de einden van het hoofd- en voeteneind te schuren. Kijk of de poten passen tegen de bed-einden en pas het schuren hier op aan. Wanneer ze passen, lijm ze vast en laat dit 24 uur drogen. (Hint: Gebruik een snijmat met rooster om zeker te zijn dat alles is opgelijnd.)
Vergroot Foto van het lijmen van de bedpoten tegen het hoofd- en voeteneind.
 
Zijkanten van het bed 12. Terwijl de lijm droogt, zaag/snij twee stukken leuning van 6" (15,24 cm.). Dit worden de zijkanten van het bed. Wanneer de lijm van het hoofd- en voeteneind droog is, gebruik je een van de leuningen om de plek te markeren waar je een gaatje gaat boren. (We gaan een stukje tandenstoker gebruiken als duvel om het bed wat stabiliteit te geven.) De leuningen worden met de gleuven naar binnen gericht op het bed vastgemaakt. (Deze gleuven zullen handig zijn om de kleine platte stukjes hout erin te schuiven die als bedlatten gaan dienen.)
Vergroot Foto van de zijkanten van het bed.
 
Voorbereiding op het vastmaken van hoofd- en voeteneind 13. Boor voorzichtig gaatjes door de eerste laag van de onderste rail van het hoofd- en voeteneind op de markering die je hebt gemaakt. Gebruik de naald boor. Zie dat het gat in de laagste rail van het hoofdeind zit, niet op de poot. We willen de zijkanten op een dusdanige manier plaatsen zodat zij niet te ver uitsteken aan de zijkanten, anders kan het in de weg zitten bij het draperen van beddengoed.
Vergroot Foto van voorbereiding vastmaken hoofd- en voeteneind.
 
Kijken of de zijkanten van het bed passen 14. Pas, zonder te lijmen, een stukje van een standenstoker in elk gaatje en in de sleuf van de zijkanten.
Vergroot Foto van kijken of de zijkanten passen.

 
De zijkanten lijmen 15. Wanneer je tevreden bent, doe een beetje lijm in elk gaatje en in de uiteinden van de sleuven van de zijkanten en lijm alles op zijn plaats.
Vergroot Foto van het lijmen van de zijkanten.

 
Droog opstelling 16. Plaats het bed tussen een muur en een doos om het frame recht te houden en rechtop in de juiste positie terwijl het droogt.
Vergroot Foto van droog opstelling.
 
Latten maken 17. Wanneer het frame klaar is, is het tijd om latten te plaatsen als bodem voor een matras. Ik pas drie smalle stukjes hout in het bed en zaag en snij/schuur de einden op maat totdat zij makkelijk in de sleuven van de zijkanten passen.
Vergroot Foto van latten maken.
 
Latten plaatsen 18. Indien gewenst, kan je de latten ook direct op de bovenkant van de zijkanten plakken.
Vergroot Foto van latten plaatsen.
 
Miniatuur bed af 19. Jouw bed is klaar.
Vergroot Foto van miniatuurbed af.
 
TIP:  Afwerking en een matras. Nu kan je het bed verven of lakken voor het gewenste uiterlijk. Ik vind het leuk om een stuk passend piepschuim te bekleden met gestreepte stof. Je kunt ook overwegen mooie kralen op de bovenkant van de bedpoten te plakken als eindstukken.


Thank you to miniature Artist, 'Miniatures by Hellie' for her translation of this tutorial into Dutch.


 

MEET THE ARTIST

Debra Dinges has been making miniatures for 19 years (since her husband surprised her with her first dollhouse one magical Christmas).
Deb is a valued member of the CDHM Forums. Visit the Galleries today.


© 2006-2012 Debra Dinges and CDHM.orgBACK